Emil Boc este Traian Basescu derivat. Prin asezarea lui in fruntea viitorului guvern de tranzitie a PDL-ului spre stanga, Basescu a reusit sa “unifice” cele doua functii in stat, sa recreeze un mare partid prezidential si sa demonstreze ca timpul trece ingrozitor de greu atunci cand e vorba de maturizarea democratiei in Romania, si ca atunci cand totusi trece, sensul lui e invers. Momentul ’92 a confiscat prezentul.

“Emil Boc este sistematic subestimat” scrie Traian Ungureanu (Cotidianul, 18 dec. 2008), recunoscand apoi ca e “nascocit de sansa”  si scos din plic “la a doua strigare”. Traian Ungureanu e pregatit sa justifice  orice, pentru a face realitatea politica dintr-un aliment toxic intr-o mancare usor digerabila; si pentru a-l transforma pe Basescu dintr-un jucator de carti intr-unul de sah. Nu sunt sigur ca lucrurile stau asa. Stiu doar ca noul guvern alcatuit din cei 20 de pitici au in frunte o vrajitoare camuflata in Alba-ca-zapada, gata sa inghita marul, daca e nevoie ca mitul Basescu sa fie salvat. Aceasta este, in fond, miscarea presedintelui -jucator. Dedublarea aduce cu sine preluarea prerogativelor si predarea  responsabilitatilor. Daca totul va merge bine (ceea ce tine mai curand de poveste) atunci Basescu va deveni un presedinte inteligent, care a stiut, in momente de criza, sa faca compromisul atat de subtil justificabil si justificat de jurnalistii impartiali si profesionisti. Daca totul va merge rau (ceea ce e previzibil) atunci Boc va inghiti marul si va disparea, pe usa din dos a povestii, iar Basescu va scapa fara nici o zgarietura.

Concluzia: nu Boc este subestimat, pentru ca Boc nu exista. Boc este un avatar, este o sosie. Intrebarea este daca cei 20 de pitici nu se vor transforma oare, incet si subtil, in 20 de boci mai mici, replici foarte utile si foarte justificabile ale unui singur om care nu se mai satura de putere?

Advertisements

One thought on “Alba-ca-Zapada si cei douazeci de pitici (versiune moderna)

  1. Teoretic, situatia se cheama in termeni constitutionali prezidentialism. Constitutia Romaniei, actul ala pe care il mai citesc doar studentii la Drept, prevede ca Romania este semiprezidentiala, adica dublarea executivului in seful statului si prim ministru este naturala si dezirabila potrivit principiului separarii puterilor. Iar conflictele ce se vor naste intre cei 2 sunt constitutive unui proces democratic.
    Dar, nu noi nu avem nevoie de democratie, noi tre sa depasim criza (economica, morala, spirituala, intelectuala, si de care mai veti voi ca din astea gasim mereu )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s