De-a lungul istoriei, fiecare naţiune şi-a dezvoltat propriul sistem de apărare datorită căruia a reuşit, într-o mai mare sau mai mică măsură, să reziste nenumăratelor ameninţări venite din afară. Românii, bunăoară, au meritul de a fi semnat un parteneriat de lungă durată şi extrem de profitabil cu codrul, transformat, vreme de un mileniu, în cetate eternă. Aceasta, pentru a furniza numai un exemplu, înainte de a trece la eternul vecin nemulţumit al ţării noastre, Rusia.

Arma imperiului ţarist, care a funcţionat uimitor de bine în vremea războaielor mondiale (mai ales în vremea celui de-al doilea) a fost neîndurătoarea iarnă. Europa lui Napoleon, ca şi cea mai bine organizată şi mai încrezătoare a lui Hitler n-au luptat împotriva unei invincibile armate, ci împotriva unui neclintit anotimp. Pentru că Rusia, de secole bune, a încetat să mai fie o ţară, fie ea un colos neguvernabil şi plin de toane, şi a devenit eterna iarnă a Europei. Sistemul defensivo-ofensiv prin care Rusia râdea în nas armatei napoleonene şi ale celor naziste funcţionează şi astăzi la perfecţie, însă într-un alt registru. Războiul este, de această dată, unul al gazelor, însă ameninţarea rămâne, la fel ca întotdeauna, iarna eternă, ale cărei victime sunt nenumărate.

Colosul Rus al lui Putin are în secolul 21 la dispozitie nu o armată invincibilă – n-a avut-o niciodată, mujicii find mai aprigi la votca decât la puşcă – ci o infinită reţea de hăţuri – conductele de gaz care hranesc, ca niste artere, trupul infriguratului continent – , prin care ţine în frâu toate ţările primăvăraticei Uniuni Europene, ai cărei armăsari sunt ştirbiţi de criza economică modială. De aceea, nici nu se caută la dinţi acest armăsar corcit, ale unei uniuni dezbinate, pe jumătate nenăscută, fantomă pe jumătate. Fără însă a cădea în derizoriu, ar trebui să căutăm o soluţie. Va trebui însă să ne mulţumim la gandul că un Bog energic şi un Videanu cu căutătura celui din celebra  reclamă la Altex – dar bordura, când schimbăm bordura? – devenit peste noapte ministru, sunt stăpâni peste situaţie şi vor rezolva totul.

În toată această vreme, se pregăteşte Europei, preocupată mai degrabă de constituţii şi de acceleratoare de particule care nu produc gaz, o nouă Epocă glaciară. Să îngheţăm (cu) bine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s