Posturile de televiziune (in principal cele exclusiv pentru stiri), paginile virtuale ale acestora, dar si ale unei serii intregi de publicatii gen “Jurnalul National”, “Cotidianul”, etc., au in comun un sigur lucru: agresivitatea. Iar aceasta agresivitate ia diferite chipuri, de la cele ale “moderatorilor” care intervin mereu si aiurea, care intrerup pe toata lumea, de la parlamentarul de rand, la ministru, de la primar, la presedinte, la cele ale intrebarilor absurde de genul “Vasile Blaga s-a impiedicat pe scarile hotelului ….Cum comentati?”.

Sa ramanem insa, o clipa, la prezentatorii de stiri de la Realitatea TV, care umbla de obicei in perechi, in dublete, pregatiti intotdeauna sa ofere oricui o replica pe masura, chiar acolo unde nu se pricep, chiar daca risca sa spuna o platitudine, o aiureala. Se pretinde ca, in acest fel, stirile vor fi prezentate “obiectiv”; ca intrebarile sunt cele ale oamenilor de rand, care insa suporta cu greu, in fata televizorului, derapajele prezentatorilor de stiri.

In ceea ce priveste celebre stiri ale ProTv-ului, atat de urmarite de intreaga tara, ele exceleaza la un alt capitol. La cel al ghiveciului de stiri. Va asteptati sa primiti intr-o oarecare ordine stirile interne, apoi cele externe? Sau aveti pretentia sa le primiti pe cele mai importante inaintea celor de tip can-can. Ei bine, nu veti afla de criza gazelor decat dupa ce suportati o serie de stiri despre cazaturile unor vedete, despre viata fotbalistilor, despre sanctiunile aplicate de CNA Otv-ului. Nu va intereseaza Razboiul din Gaza, decat prea putin, si eventual dupa ce aflati ca primarul Oprescu isi propune construirea a inca unei autostrade zburatoare, care sa treaca pe deasupra primeia.

La finalul stirilor ProTv urmeaza legatura cedata mult prea celebrului si hilar imbracatului “Busu”, ca stirile din sport sa invadeze apoi, pentru douazeci de minute ecranele cu fotomodele si cu figura caricaturala a lui Gigi Becali, amenintand, vociferand, ciocanindu-si craniul “fierbinte si gol”. La Antena 1, lucrurile se reiau, insa in mai putine culori si cu mai putine transmisiuni in direct.  

Singura televiziune decenta, ale carei stiri merita urmarite, este Postul National de Televiziune. Din pacate, oamenii prefera spectacolul, zgomotul, circul, unor stiri cu adevarat relevante. De aici si incredibila cota de audienta a unei suite intregi de emisiuni, care emana aerul fetid si innecacios al celor “tradati din dragoste”.

In ceea ce priveste paginile virtuale, voi atrage in mod special atentia asupra deja celebrei fraze “cum comentati?”, care pare a se potrivi in toate contextele si circumstantele. S-a intamplat ceva? Bun. Dar de ce trebuie comentata o cazatura a unui ministru, sau alte lucruri de acelasi gen? Absurdul acestei intrebari, care te invita “sa-ti spui parerea”, pentru ca, nu-i asa “realitatea te priveste”, nu trebuie trecut cu vederea. Asa cum nu trebuie trecute cu vederea aberatiile prezentate pe saitul Cotidianului, drept clasament al descoperirilor stiintifice din 2008, sau alte articole prost documentate, prost concepute, si inca mai prost scrise.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s