Acum ceva vreme, editia virtuala a “Cotidianului” publica un sondaj al carui rezultat este cel putin halucinant. Conform sondajului, un procent colosal din populatia Romaniei si-a marturisit dorinta de a fi condus “cu mana de fier”, de catre un dictator, parlamentul trecand mai curand drept o insitutie inutila, care consuma banii revoltatului popor roman. Asadar, dupa mai putin de doua decenii de la revolutie, romanii s-au si saturat deja de democratie, asa schiopatanda cum e ea, si ar fi gata sa voteze pentru transformarea presedintelui in tiran.

Desigur ca nu imi voi permite sa scriu un comentariu serios referitor la aceasta optiune majoritara a concetatenilor mei, ci doar sa observ infirmarea fara rest, pe meleaguri mioritice, a uneia dintre cele mai mari virtuti ale democratiei, in viziune popperiana. Pentru filosoful atat de des citit si citat in ultimul timp, virtutea democratiei ar consta tocmai in faptul ca ar oferi posibilitatea votantilor sa se opuna, prin vot, preluarii puterii de catre un singur om, ca ar putea respinge, fie si numai odata la 4 ani, acei conducatori cu pretentii de despoti. In cazul Romaniei insa, lucrurile par a sta, spre nemultumirea numitului filosof, exact pe dos, infirmand o teorie care a facut cariera.

In cazul nostru, al romanilor, se pare ca democratia ar trebui definita drept acel sistem in care cetateanul poate renunta de buna voie la propria-i libertate, prin vot, odata la patru ani. Desigur, aceasta rasturnare de situatie nu putea fi prevazuta de mintea filosofului amintit.

2 thoughts on “Virtutile democratiei in viziunea romanului de rand

  1. Imi place blogul tau foarte mult. Eu nu prea comentez atunci cand nu am altceva de spus decat “Felicitari, frumos!”, insa articolul asta m-a intrigat. De ce? Pai ma aflu in asentiment cu cei ce prefera “mana de fier”. Desi am aproape 20 de ani si nu am apucat vremurile in care comunismul se afla in plina glorie, simt ca tara, poporul, tot absolut, se afla in declin, moral, financiar si intelectual. Probabil aceasta este singura solutie prin care se pot aduce aceste lucruri pe un fagas normal.
    Oricum, democratie noastra, abia de poate fi numita democratie. Ma doare sa vad cata nedreptate exista. Comunismul in mod sigur nu a fost bun, dar tot in mod cert, este mult mai bun decat ce este acum…

  2. Iti multumesc pentru aprecieri.
    In ceea ce priveste optiunea ta politica, nu iti pot da insa dreptate. Sigur ca Romania este departe de idealul de moralitate ori de siguranta financiara, insa democratia este singurul sistem care nu transforma imporalitatea in politica de stat, si minciuna in politica financiara. Sigur ca, pe de alta parte, nu e de ajuns un sistem democratic pentru ca lucrurile sa mearga de la sine! Este nevoie, mai presus de orice, de oameni, oameni care sa fie liberi de amprenta unui sistem in care s-au descurcat extraordinar. Sigur ca Romania mai are multe de facut, pana sa poata fi numita pe drept cuvant, o tara democratica, insa nu cred ca se poate sustine, in nici un caz, ca ar fi fost mai bine inainte.
    Nu numai ca financiar era ingrozitor, nu numai ca nu primeai mai mult de cateva oua pe cartela, nu numai ca ses tingeau luminile pentru a se economisi bani, dar nu exista ceva ceea ce noi avem totusi: LIBERTATE. In comunism, dialogul nostru nu ar fi fost posibil! Iar asta ma face sa nu pot sa fiu de acord cu concluzia ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s