In comparatie cu evenimentele petrecute intre 17-30 decembrie 1947, devalizarea bancii din Cluj e ceva mai putin decat o gluma. Unii dintre noi (zic noi, desi eu nu intru in categoria asta) isi mai pot aminti poate, cu oroare, evenimentele care au condus, atunci, la abdicarea regelui Mihai si la transformarea Romaniei in Republica. Insa putini, foarte putin dintre noi stiu poate – asa cum nici nu stiam pana acum cateva zile – ca furtul celor douazeci de milioane de destine n-a avut nici macar o baza legala. Ce inseamna asta, mai exact?

Sa o luam pe rand. Toate decretele regale care au fost chipurile semnate in aceasta periaoada, cu doua exceptii irelevante, poarta semnatura falsificata a regelui si sunt contrasemnate de P. Groza sau de cate unul dintre ministri care nu aveau nici macar dreptul de a contrasemna. Aceeasi nulitate absoluta poate fi constatata si in cazul tuturor legilor care au fost promulgate in aceeasi perioada, la fel ca toate numirile si eliberarile din functie, a gradatilor superiori ai armatei, care au fost inlocuiti, asa cum e lesne de inteles, cu oameni indragostiti de socialism si plini de avant revolutionar. Si tuturor acestor adevaruri istorice, care tin mai curand de registrul montruosului, li se adauga cele 82 de pagini intercalate ingenios in monitorul oficial – care pe vremea aia era numerotat de la 1 la zeci de mii, numai o data cu inceperea unui nou an numaratoarea reluandu-se de la 1. De ce era nevoie de aceste 82 de pagini? Pentru ca, dragii de ei, in avantul lor revolutionar, comunistii au uitat sa-si atribuie siesi puterea de care aveau nevoie pentru a duce la implinire planul de devalizare a tarii.

In 30 decembrie 1947, in lipsa chiar si a unei sesiuni ordinare a parlamentului – si cu cateva exceptii in lipsa parlamentarilor – a fost votata abrogarea constitutiei – de catre cei care nu aveau cum si nici macar de ce sa fie acolo de vreme ce sesiunea parlamentara se sfarsise – si Romania s-a prabusit in intuneric. (Ar merita amintit ca Sadoveanu era, in tot timpul aceasta, nimeni altul decat presedintele parlamentului, si isi juca rolul impus “de la centru” cu constiinciozitatea si perseverenta celebrului personaj feminin al Baltagului)

Dupa 1989 insa jaful nu a fost constat, asa cum ar fi trebuit, si lucrul acesta il datoram in cea mai mare masura lui Iliescu, cel care era atunci atat de convins ca Romania are nevoie de comunism, nu de sisteme care conduc la “exploatarea omului de catre om”. In 1989 ar fi fost firesc sa se ia act de nulitatea absoluta a abrogarii constitutiei de la 1866, si sa se revina in acel punct. Din pacate nu a fost asa, iar noi inotam, inca si acum, in apele niciodata limpezite ale unui democratii in care pozitiile cele mai importante continua sa fie ocupate de vechi slujbasi comunisti, perpetuandu-se astfel acel tip de dez-divid, care a fost cu atata osteneala obtinut in “vremurile bune”.

Pentru cei interesati de subiect:
Eleodor Focşeneanu, Două săptămâni dramatice din istoria României (17-30 Decembrie 1947), Bucureşti, Editura ALL, 1997, pp. 191.

4 thoughts on “Despre cum se poate fura o tara intreaga

  1. Da, aştept cu nerăbdare momentul în care ISTORIA acestei ţări va fi spusă în concordanţă deplină cu realitatea. Ştiu că se spune: Învingătorii scriu istoria, dar dacă nu învăţăm adevărata istorie vom ajunge inevitabil la concluzia că vom face aceleaşi greşeli…

  2. da-mi te rog voie sa mi-o iau de pe inima: “Habar n-ai pe ce lume traiesti!” : Aaaah, ce bine imi e acum! In 47 au fost bosevicii ia in 89 au fost sionistii! Nu are nici-o legatura cu comunismul! Comunismul a fost Calul Troian! nu-i acorda meritul de a fi comunist lui Iliescu pentru ca un comunist face pentru tara nu vine veneticilor! Prishepi sau esti unealta platita?

  3. @ Porecla: Iti multumesc ca m-ai luminat si in aceasta problema; intelegerea ta este descumpanitor de profunda; ai facut, in sfarsit, lumina. Tara intreaga iti datoreaza multumiri..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s