In timp ce televiziunea publica difuzeaza emisiuni de divertisment, in capitala Moldovei zeci de mii de tineri incendiaza cladirea parlamentului si flutura drapeluri romanesti sau europene. O fac sub privirile indiferente ale fortelor de ordine, dirijate perfect “de la centru”, care in acelasi timp nu permit intrarea nici unei persoane in capitala, si nici macar in tara. Voronin vorbeste, folosind epitetele pe care batrananul si mult mai stilatul sau tovaras intru socialism, Iliescu, le cunoaste si le stapanesti cu aceeasi dezinvoltura si gratie.

Ramane insa intrebarea: ce se intampla in Moldova? Sa fie numai o piesa de teatru, regizata pentru a putea identifica si condamna “fortele criminale”? E foarte probabil sa fie asa. Si poate ca acum vom avea ocazia sa vedem ca o revolutie, asa cum credem noi a fi fost cea din ’89, nu se poate face “din interior” si cu o mana de oameni.  Singurul lucru posibil este ca lucrurile sa scape de sub control si planul sa mearga prost. Nu e nimic mai greu de stapanit decat o multime furibunda. Cu toate acestea, lucrurile sunt departe de a ajunge acolo, cel putin deocamdata, ele fiind mai curand ingaduite. Rusia, ii spunea lui Petre Tutea unul dintre oficialii care l-au intampinat intr-o vizita de lucru, nu mai da inapoi ce-a inghitit odata. Imi place sa sper ca raspunsul lui Tutea ar putea fi dat acum Rusiei cu aceeasi nonsalanta: vomitive, ca sa verse dublu.

Advertisements

4 thoughts on “Rusia nu cedeaza Republica Moldova

 1. Sunt in asteptarea unei posibile plecari (desigur, ilegale) spre Chisinau…
  Sincer, am obosit sa tot aud ca “rusii nu vor”, “UE nu vrea”, “SUA nu stie”. Prea mult am trait asa. Privind spre Sublime Porti cu inima tremuranda si cersindu-ne drepturile cu glasul stins…

  Unirea cea mica am facut/o sfidand marile puteri. Independenta am castigat/o in lupta, in ciuda grimaselor celor “mari”. Unirea cea mare a fost implinita punand pe francezi si englezi in fata faptului implinit!
  Iata ca se poate sa facem lucruri mari sfidand asa/zise mari puteri!

  Acum e tiimpul ca Moldova sa scape de comunism si sa se angajeze spre democratie. Ieri a fost o zi mare, dar o zi ratata din pricina lasitatii de neinchipuit a partidelor zis- democratice. Poate ca astazi, poate ca maine revolutia se va infaptui in ciuda tuturor si din aceasta lupta va iesi clasa politica autentic romaneasca a Basarabiei, model pentru viitoarea clasa politica autentic romaneasca a Romaniei de maine, Romanie ce trebuie sa fie din nou Mare!

 2. Ma bucura entuziasmul tau, Bogdan; iti spun drept, as merge si eu acolo! Mi-e teama insa ca nu se poate face nimic. Si asta pentru ca forma de comunism din Modova probabil cea mai greu de invins forma de comunism, tocmai in virtutea hibiriditatii ei. Cat despre asa-zisele partide democratice, mi se pare absurd sa ceara renumarerea voturilor, ca si cand s’ar fi “gresit” la numaratoare. E ca si cand ai cere, impotriva lui Goliat, dreptul la inca o pietricica, fara sa semeni cat de putin cu David.
  Sper insa ca masele vor fi mai puternice si mai indaratnice decat liderii lor, poate un pic mai putin comunisti decat cei mai comunisti dintre comunisti. Iar daca lucrurile vor sta asa, atunci fluturarea drapelului romanesc nu va fi fost in zadar! Romania trebuie sa fie din nou Mare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s