Sub egida Accademia di Romania in Roma, Universita di Roma La Sapienza, Facolta di Filosofia si a Forum degli intellettuali romeni in Italia s-a desfasurat la Roma, in zilele de 3 si 4 iunie, Conferinta Internationala “Constantin Noica si filosofia ca mantuire”. Au fost doua zile de conferinte in care comunicarile si discutiile au trecut dincolo de rigorile si limitele unei asemenea intalniri, doua zile de discutii vii care au demonstrat ca filosofia lui Constantin Noica, atunci cand este luata in serios de catre noi, cei vorbitori de aceeasi limba si simtitori de acelasi (ironizat) sentiment romanesc, poate fi luata in serios si de altii, straini sau vecini cu limba si cu asa-zisul nostru sentiment.

Cele doua zile de conferinte au demonstrat, dincolo de orice indoiala, ca gandirea lui Noica poate trece granitele limbii, ca este astfel o gandire vie, capabila sa fascineze si sa uimeasca, sa nasca controverse si dispute serioase, sa provoace  extaze ale gandului.

In ciuda faptului ca italiana mea este cu totul rudimentara, si ca nu imi permite decat sa inteleg (intr-o masura), iar nu sa vorbesc, am ramas surprins de incisivitatea si inteligenta speculativa a uneia dintre prezentari, cea a Dragei Rocchi – Constantin Noica: movimiento e divenienza, care isi propunea intelegerea problemei devenirii (a miscarii) la Noica, prin prisma discutiei aristotelice asupra miscarii ca “energeia ateles”.

La sfarsitul celor doua zile de discutii si conferinte (dar si la sfarsitul celor trei nopti de hoinarit intens prin Roma, pana spre dimineata) bucuria de a ne fi intalnit si de a fi vorbit despre filosofia lui Noica, de a-i fi simtit gandirea vie, asa cum sigur si-a dorit, asa cum spera, s-a impus in dauna oricarei alte concluzii.

Roma este o lume intreaga (poate chiar lumea!). Dar gandirea lui Noica este la randul ei o lume. In cele doua zile, cele doua lumi s-au intalnit prin noi, si noi, italieni si romani ne-am intalnit prin ele. Doua intalniri care au devenit una. Si intalnindu-ne, dupa bunul indemn Noician, n-am ramas neschimbati. Deci ne-am meritat numele.

Advertisements

One thought on “Constantin Noica e la filosofia come salvezza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s