Dacă am enumerat până acum o serie întreagă de invenţii care au îmbunătăţit semnificativ viaţa la bord, şi care, în opinia unora, aveau să pună bazele navigaţie moderne, aşa cum o cunoaştem astăzi, am făcut-o dintr-o necesitate internă a naraţiunii, supunându-ne acelor legi inerente unei bucăţi literare care îşi poartă autorul la fel ca o mare spumegândă şmecheria încropită din scânduri şi dotată cu detectoare de mal şi altele asemănătoare. Supunându-ne aceloraşi legi care străbat de la un capăt la altul naraţiunea noastră, suntem nevoiţi să mai numim una dintre invenţiile cu care am insistat până acum, dar despre a cărei valoare nu vom vorbi niciodată îndeajuns. Pentru cei care nu şi-au dat seama încă despre ce este vorba, deşi ar fi trebuit să o facă până acum, vom spune că este vorba despre nici mai mult nici mai puţin o busolă electrică.

Şi-acum fiţi atenţi pentru că lucrurile se complică îngrozitor! Cu câţiva ani înainte de gripa îngrozitoare care a lovit ţinuturile de sud ale Portugaliei şi o mare parte din suprafaţa Spaniei, ucicând zeci de mii de oameni şi rănind grav alte câteva zeci, Academia Roială a Portugaliei pusese la punct un dispozitiv de cel mai mare interes pentru toată lumea. Era vorba, de-acum, de o busolă electrică, a cărei precizie era mult mai mare decât a unei busole obişnuite, şi care fu imediat prezentată Regelui Portugaliei. Acesta însă fu uşor zguduit de electricitatea statică a obiectului, care-i traversă mâna în care ţinea micuţa sferă până la umăr – lucru pe seama căruia ar fi fost atât de uşor să pui accesele de nebunie ale regelui, care aveau să urmeze la doar câteva zile.

Cei care au făcut atunci parte din delegaţia Academiei Roiale a Portugaliei îşi amintesc foarte bine de zâmbetul afişat de rege în urma acestei întâmplări şi de gluma suflată la urechea reginei-mama – pe care n-a fost cu putinţă să o audă nici cele două însoţitoare ale ei. Şi cu toate acestea, spunea cu vădită părere de rău şeful delegaţiei, regele se hotărî să nu găsească nimic special la invenţia care-i fusese prezentată, în ciuda entuziasmului celor care îl însoţeau, dând ordin ferm să nu se mai fabrice astfel de unelte diavoleşti. Aşa cum se întâmplă întotdeauna în astfel de cazuri, când sunt tot felul de interese nedesluşite în joc, busolele au continuat totuşi să fie construite într-un atelier păstrat secret, undeva, în sudul Portugaliei, pe unde hălăduia, în vremurile despre care insistăm să vorbim, acea nefericită molimă care umpluse cimitirele de sate.

4 thoughts on “Bolile de piele la trilobiti 3

  1. mai cunosc oameni care militeaza pentru cauze asemanatoare..pentru mine insa esteticul primeaza in fata oricaror alte considerente, chiar daca respectivele “considerente” sunt purtatoare de coasa si se imbraca ca un rocker din vremurile in care cu slava ne-a fost dat sa traim:)..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s