8. O abordare mai ştiinţifică

S-a vorbit numai foarte rar şi de cele mai multe ori s-au spus numai jumătăţi de adevăruri despre dispunerea constelaţiilor şi influenţele astrale sub zodia cărora se afla planeta noastră în zbuciumatul veac al XVIII-lea, în care căpitanul Saragoza se deştepta la viaţă, pentru a muri, câteva decenii mai târziu. Până aici n-am spus încă nimic nou. Adevărul care nu mai poate fi ascuns omenirii de către grupurile masonice conspiratoare, de către asociaţiile secrete care moştenesc sângele divin sau care se află în contact cu civilizaţii mult mai înaintate decât a noastră, este că pe vremea aceea timpul ca şi spaţiul aveau altă consistenţă şi erau altfel percepute. Bunul nostru părinte fizician, maestru al viorii, Einstein, a depus eforturi concentrate pentru a demonstra nişte fapte care ţin, de-acum, de certitudine, dar care au trebuit să fie tăinuite secole în şir, din aceleaşi motive pentru care Suferinţele tânărului Werter au beneficiat de o continuare foarte comercială, un secol şi jumătate mai târziu, în care eroul nostru îmbrăţişa cariera militară şi le dădea dracului de femei. Altfel am fi riscat ca omenirea de astăzi se fie compusă integral din frumoase specimene feminine.

Dar să revenim acum la ale noastre. Merită spus – şi este, cred, în interesul tuturor – că documente care au fost păstrate cu sfinţenie –  unde altundeva decât în Arhivele Casei Regale a Portugaliei? – şi care aveau să treacă în parte în arhivele Vaticanului, au ajuns, printr-un întâmplare foarte complicată, în mâinile noastre. Nu ne ferim să spunem că ne asumăm întreaga răspundere pentru afirmaţiile pe care le vom face aici şi care vor schimba, în unele cazuri poate radical, imaginea pe care o avem despre propriul nostru trecut.

Să spunem deci că datorită unui context astral care va să se repete abia într-o sută cincizeci de mii de ani, în secolul XVIII poziţia pământului în cosmos făcea ca timpul – şi spaţiul mai ales – să aibă alte caracteristici decât cele cu care suntem familiari astăzi. Ideea de succesiune temporală, care este o invenţie exclusivă a deceniilor recente, era pe atunci înţeleasă ca o complementaritate temporală care presupunea ca oricărei fapte sau întâmplări să îi corespundă o alta, dar de sens contrar. Astfel, dacă am vorbit despre schimbul de însemne ale celor două nave implicate în conflictul încheiat pe cale amiabilă, ar fi trebuit să vorbim, în acelaşi timp, despre desfăşurarea sângeroasă a conflictului şi despre păstrarea însemnelor. Cele două evenimente nu trebuie însă înţelese ca simultane, ci ca aflându-se într-un raport de derivare logică, cam aşa cum se întâmplă în silogismul prin care Socrate este ucis pentru simplul fapt că este om. Ceea ce, între noi fie spus, mi se pare barbar!

S-a folosit, în mediile academice, conceptul de bifurcare temporală, dar nici acesta nu este o alegere tocmai fericită, pentru că ar presupune existenţa a două orizonturi temporale. Ceea ce, după cum am văzut, nu este cazul. Aici e poate potrivit să amintim că dovezi ale acestui fapt au rămas sedimentate în limba vorbită, în tot felul de expresii de genul „tot răul spre bine” şi altele, care surpind tocmai această complementaritate spaţio-temporală despre care fu vorba mai devreme. Cu alte cuvinte, ori de câte ori un lucru rău se produce, este necesar ca din el să ia naştere contrariul său, pentru ca continuumul spaţio-temporal să-şi găsească împlinirea.

Advertisements

7 thoughts on “Bolile de piele la trilobiti 13

  1. De mult am bănuit eu că totul este o conspiraţie masonico-extraterestră! Bine, cel puţin, că au coniac bun la Papa-caffe…

  2. eu aici nici macar coniac nu am si de berea asta nemteasca m-a cam plictisit..nu-mi ramane decat sa conspir si eu..ca de scris iese totul cam “distilat” in ultima vreme” 🙂

  3. Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipă recent formată, nonprofit, care şi-a propus să lupte pentru conştientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolaţi de societatea în care trăim despre tot ceea ce înseamnă consum de droguri într-un fel sau altul.
    Dacă prin acţiunea ta, salvezi o singură viaţă de la decădere, consideră că ţi-ai atins scopul, alături de noi toţi ceilalţi.

    Dacă doreşti să susţii această campanie, afişază pe blogul tău un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s