– Suntem gata să vă ascultăm atunci. Mai aşteptăm pe cineva?, întrebă unul dintre avocaţi, întorcându-se către tânărul care îl însoţea, şi care stătea înghesuit pe scaunul din colţul mesei. În loc să răspundă, tânărul clătină nesigur din cap, hotărându-se până la urmă pentru un răspuns negativ, pe care îl murmură apoi, ca pentru a se asigura că fusese înţeles.

Ca şi când semnul ar fi fost adresat bărbatului îmbrăcat sumar, cu o figură mohorâtă, în jurul căruia era adunată întreaga asistenţă, acesta dădu să se ridice, de parcă şi-ar fi amintit ceva, apoi căzu înapoi pe scaun, ca un corp inert. Dacă l-ar fi văzut cineva acolo, în camera îngustă în care se înşirau, de la stânga la dreapta, cei doi psihiatri, apoi cei doi avocaţi, apoi, în sfârşit, tânărul care adormise aproape cu caietul sprijinit pe genunchi, ar fi spus că bărbatul nu se mişcase de acolo de câteva zile bune. Şi într-adevăr, n-ar fi greşit prea mult. După ce mai ceru un pahar cu apă, şi permisiunea de a vorbi cu Duhul Sfânt, prin telefon, la numărul deja indicat, bărbatul păru să capituleze din nou, aşa cum o făcuse cu câteva ore înainte. Capitularea devenise punctul de pornire al unei noi ofensive.

– Am să vă spun totul, zise cu nedisimulată sinceritate, frecându-se la ochi, ca şi când s-ar fi străduit să-i vadă pe cei care stăteau în jurul lui şi nu acele înfăţişări fantasmatice care îi tulburaseră întreaga noapte şi care locuiau într-o lume din care nimeni în afară de el nu mai făcea parte. Însă pentru asta, reveni el pe un alt ton, de parcă ar fi găsit dintr-o dată un motiv să se bucure, vă rog să citiţi cu voce tare mesajul acesta pe care Duhul Sfânt m-a însărcinat să vi-l trimit vouă, şi prin voi spălăturii ăsteia de naţii împuţite care doarme ca un beţivan într-o margine de şanţ. Hai, citeşte! Răcni el către tânărul care nu schiţă nici cel mai mic gest de a lua hârtia împăturită ce îi fusese întinsă peste masă. Părea obişnuit cu asemenea gesturi şi deja plictisit de tot ce avea să se întâmple.

Văzând că nimeni nu ia în serios mâna de care atârna ca o batistă folosită hârtia prin care Sfântul Duh binevoise să iasă din tăcerea lui bimilenară şi să se adreseze omenirii, Cosmin aruncă hârtia pe masă, deznădăjduit, şi se prăbuşi înapoi pe scaun. Să dispară ar fi putut numai dacă s-ar fi concentrat foarte tare, dacă ar fi închis ochii foarte strâns, până s-ar fi umplut totul de dansul relaxant al culorilor şi de nesfârşirea goală a întunericului. Bine, nu-i ieşea chiar întotdeauna, şi avea să dea greş şi acum, asta pentru că era obosit, pentru că nu dormise de o noapte întreagă, de mai multe nopţi, se gândi el deschizând ochii ca şi când s-ar fi aşteptat ca toţi ceilalţi să fi dispărut între timp. Dar nu, nici de-al dracu’. Stăteau acolo ca nişte statui îmbrăcate nepotrivit şi în grabă, îşi zise, şi gândul acesta îl umplu de furie şi-l făcu să se ridice de pe scaun, ameninţător, lovindu-se cu genunchii de masa fragilă din lemn pe care fu cât pe ce s-o răstoarne.

– Canalii împuţite!, zbieră el, căutând în gând o continuare potrivită, apoi, vrând să lovească cu pumnul în masă, constată că mâinile îi era prinse una de alta cu două inele groase de metal. Ca şi când lucrul acesta l-ar fi făcut să-şi amintească totul, se prăbuşi înapoi pe scaun, redevenind individul docil de mai înainte. Dacă într-adevăr vederea cătuşelor, sau mai curând a celor doi paznici care se apropiară imediat de uşa încăperii, fiind gata să intervină la cel mai mic semn, l-au făcu pe Cosmin să-şi reia locul, nu ar fi putut să spună nimeni cu certitudine.

Advertisements

9 thoughts on “Inceput de roman

  1. Ma bucur, Octa, daca e promitator, pentru ca e tot ce am deocamdata. Bine, mai am vreo 12 romane in cap, dar cand sa le mai scriu si pe alea :)). Cred ca o sa scriu inceputurile de la toate si gata. In fond, inceputul conteaza, parca Holderlin spunea ca “asa cum incepi, asa vei ramane”; da nu mai stiu sigur exact, pentru ca a spus-o de mult…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s