10. Pedepsirea lui Edmundo sau despre cum s-a deschis ochiul dracului în burta fraierului

– Ochiul dracului, ai? Lasă că vezi tu atunci, maimuţă, îi strigă blândul căpitan Saragoza, adăugând câteva înjurături în latină – pe care nu le vom reda aici din motivul că nu cunoaştem pronunţia lor exactă – şi se repezi la marinarul care îndrăzni să profereze blasfemia, scoase sabia din teacă şi-i despică abdomenul cu precizia unui chirurg de la Abatorul 5.

Ca o pupilă uriaşă, îmbucătăţită şi plină de viermi, maţele credinciosului marinar se vărsară afară – na-ţi ochiul şi du-te-n mă-ta!, reflectă intristat căpitanul –  privind de pe puntea ambarcaţiunii cerul înstelat de deasupra cu o privire vag melancolică. Această privire viscerală fu ultima privire a bătrânului Edmundo, privirea cu care el îmbrăţişă lumea şi puntea pe care o frecase de atâtea ori şi pe care se odihneau acum ficatul, splina şi alte câteva rahaturi de-astea anatomice.

– S-a făcut dreptate!, constatară imediat marinarii care priviră întreaga desfăşurare a evenimentelor cu pumnii la gură ca nişte copii morţi de frică, iar căpianul Saragoza se retrase mulţumit în cabina lui, după ce se asigură că trupul dezumflat al clevetitorului Edmundo îşi luă seama şi se rostogoli de unul singur peste bordul amarcaţiunii care purta de-acum însemnele piraţilor.

Apoi fu imediat seară şi dimineaţă, şi razele soarelui zvântară sângele pe care nu îndrăzni nimeni să-l cureţe, iar vântul împrăştie rămăşiţele pupilei aceleia ireale care se rostogolise pe puntea ambarcaţiunii aducând moartea privitorului. Câteva hamace se legănau pe punte, scripeţii scârţâiau ca nişte balamale ruginite iar velele foşneau imperceptibil în timp ce căpitanul Saragoza se plimba pe punte mânat dintr-o parte într-alta de o inefabilă stare de bine, bolborosind tot felul de mantre neînţelese şi jucându-se cu heruvimul de aur ale cărui aripi fragile fluturau în aer ca un semn de bine-cuvântare.

14 thoughts on “Bolile de piele la trilobiti (15) [pentru anul 24…]

 1. Un batranel cu chip drag
  A aparut la tine in prag,
  Sa nu-l gonesti ,e Mos Craciun
  Si iti aduce un an mai bun !
  Sfanta seara de Craciun,
  Langa brad si langa foc
  Sa iti aduca mult noroc!

  cu drag, strumfita cu esarfa ei colorata (www.questioare.com)

 2. Sarbatorile se apropie cu pasi repezi. Zapada cade usor pe trotuar, globuletele asteapta in sertare nerabdatoare. Toti ne pregatim de Craciu.
  Cu ocazia acestei mari sarbatori iti urez cu multa dragoste si caldura Sarbatori fericite!!!
  Sper ca Mos Craciun 🙂 sa-ti aduca tot ce iti doresti si multa sanatate.

 3. Iti mulrumesc, Strumfito, ca ai trecut pe la mine cu astfel de cuvinte frumoase. Iti doresc si tie Craciun fericit! Langa brad si mai ales langa cei dragi.

 4. @ Cristian:
  Iti multumesc pentru urari, Cristi! Un Craciun fericit si tie alaturi de cei pe care ii iubeesti, si mai ales alaturi de cea pe care o iubesti.

 5. @ sakuraame:
  Multumesc pentru toate cele 24 de imbratisari din minunatul an 24 si ma bucur ca bietul de Edmundo nu primeste niciuna (sau nici una, Dumnezeu stie; de fapt nici el nu stie, ca e prea mic acum, nu?:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s