Una dintre tragicele morţi ale căpitanului Saragoza

(fragmentul 1)

În scurtul răstimp rămas înainte de cea de-a doua eclipsă de soare pe care clar-văzătorul capitan Saragoza o prevestise, şi care era aşteptată acum de întreg tribul Ko’shu se întâmplă un fapt ale cărui urmări ar fi fost imposibil de prevăzut. Dar să luăm lucrurile de la început şi să începem cum se începe. După ce căpitanul mistagog Saragoza semnă edictul prin care carnea de iepure – care, între noi fie vorba, îi căzu nu de puţine ori greu la stomac – era interzisă, iar iepurele declarat animal sfânt, populaţia de iepuri din Antilele mici (care erau foarte mici) a scăpat cu totul de sub control. Trebuie să fii încuiat rău să nu ştii nici atâta lucru, că iepurii au fost aduşi pe insulă de europeni şi că, neavând niciun prădător natural în afară de om au fost nevoiţi să se înmulţească într-un ritm cutremurător. Şi ce bine mergeau lucrurile cât timp carnea de iepure era nelipsită de la toate mesele şi sătura toate burţile goale ale tribului Ko’shu! Apoi a venit dintr-o dată decretul şi nimeni n-a îndrăznit să se revolte. Exceptând, desigur, câteva cazuri care au fost imediat gătite şi consumate. Revoltele din tribul Ko’shu –  iar acest lucru n-ar trebui să stârnească nimănui uimirea – erau înăbuşite nu în sânge, ci în sos picant de papaia. Şi s-o spunem pe-a dreptă: nu numai căpitanul Saragoza îşi lingea cu evlavie degetele.

Dar să lăsăm evenimentele culinare de-o parte pentru o clipă şi să revenim la lucrurile cu adevărat importante. Cu puţin timp înainte (câteva zile, după calendarul căpitanului Saragoza) de cea de-a doua eclipsa de soare de la sosirea căpitanului pe insulă se întâmplă ca populaţiile de iepuri – poate şi din cauza recoltelor îmbelşugate – să sporească cum nimeni nu şi-ar fi putut vreodată imagina. Se înmulţiseră ca dracii, ce să mai, dar erau modeşti şi politicoşi. Şi totuşi oamenii simpli umblau mai mult la semnul crucii când îi vedeau şi scuipau în sân, decât să încerce să-i stârpească. Erau peste tot şi săreau de peste tot, din curţi, de pe acoperişele caselor, din găurile de şarpe şi din coteţele găinilor, se arătau oamenilor în vis şi le apăreau în clăile de fân aprinse de căldura toridă. Erau deşi ca lăcustele şi abia dacă se mai putea respira de ei.

Căpitanul Saragoza s-a gândit o vreme că ar fi mai bine să renunţe la edictul dat cu doar câteva veri mai înainte, să renunţe la infailibilitatea lui mistagogică şi să facă dracului ceva că nu se mai putea. Până la urmă a făcut întocmai aşa. Numai că, din păcate, lucrurile n-au mers cum ar fi trebuit. Mai întâi pentru că oamenii s-au lăsat foarte greu convinşi că iepurii lui Helios puteau fi acum măcelăriţi şi mâncaţi după cum te teia capul sau burta. Cuvintele căpitanului Saragoza se împlântaseră atât de adânc în ei, ca nişte cuie, încât nu mai puteau fi trase afară fără să distrugă echilibrul psihic al oamenilor. Deci depresia generală şi o stare acută de deprimare s-au abătut peste membri tribului  Ko’shu şi sinuciderile au început să se ţină lanţ.

– Fir-ar ai dracu’ de iepuri, da’ ei de ce nu se sinucid?! tună înţeleptul căpitan Saragoza, suferind de nişte crampe abdominale îngrozitoare. Şi, într-adevăr, ce rezolvare uşoară a problemei ar fi fost la îndemâna căpitanului Saragoza dacă iepurii i-ar fi urmat sfatul.

7 thoughts on “Bolile de piele la trilobiti (18)

  1. Mă întrebasem ce este cu tine şi m-am bucurat atunci când ai apărut, şi la Geanina, în noua casă şi la mine. Înţeleg că vei avea o prezenţă meteorică – o anumită perioadă de timp – aşa că nu îţi doresc decât să rezolvi tot ceea ce ai de rezolvat şi să ne recitim cu bine. Salutări şi căpitanului Saragoza, of course…

  2. Bine ai venit, Cristi! Da, niste lucruri o sa ma tina o vreme deconectat, dar o sa incerc sa mai dau raite si pe aici. Un sfarsit de saptamana frumos sa ai!

  3. Coincidenţa face ca azi să fi văzut iepuri şi, în plus, să am crampe. Dar, nu mi-am pus problema ca iepurii să se sinucidă…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s