Au trecut deja trei luni de zile de la realegerea lui Traian Basescu in cea mai inalta functie in stat. Am si uitat prin ce metode si in ce chip a reusit Basescu sa smulga aceasta pozitie. Am uitat ca acei auto-intitulati intelectuali ai lui Basescu, mari conducatori de institute culturale, au purtat si amplificat, prin cotidiene straine, duhoarea unei campanii electorale fata de care luptele in noroi par o imaculata conceptie.

Am uitat, pentru ca lucrurile s-au precipitat de atunci intr-un ritm ametitor. Sa facem o scurta recapitulare:

– Prima decizie importanta a lui Basescu a fost re-numirea in functia de prim-ministru a lui Emil Boc, cel care fusese demis de parlament prin motiune de cenzura. Insa cel mai incompetent prim-ministru al Romaniei a ajuns iarasi sa ocupe acelasi post atat datorita incompetentei cat si slugarniciei lui. A functionat aici un principiu comunist, mai precis Basescu a numit intr-o functie importanta o persoana perfect incapabila tocmai pentru a o putea controla si pentru ca aceasta persoana sa-i ramana loiala, stiind ca nu ar fi meritat sa fie acolo.

– Alcatuirea guvernului – care n-a fost nicio clipa sarcina lui Boc, cel care nu functioneaza decat pe post de interfata si n-a avut niciodata o valoare mai mare decat Andrei Gheorghe la Ministerul Finantelor – ne-a adus aceleasi nume care s-au distins printr-un servilism teribilist aproape fata de Basescu. E drept, si prin prestatia lor “estetica”. Deci iata cum ne-am trezit cu un guvern in care Elena Udrea detine un minister cheie dupa “succesurile” inregristrate la turism. Tabloul n-ar fi fost complet daca “mafia persoanala a lui Basescu” ar fi lipsit: deci iata-i pe Videanu, Berceanu si Blaga la locurile lor. Decorat cu unii “independenti” intoxicati de Basescu guvernul era menit sa ne scoata din criza, sa taie “pensiile nesimtite” si sa “reformeze” statul roman. Deziderate mici pentru un guvern atat de capabil precum guvernul Boc.

– Pentru a obtine sustinerea de care acest guvern avea nevoie pentru a trece de parlament, Basescu a recurs la destabilizarea partidelor de opozitie prin contactarea unor persoane lipsite de pozitii in partid (vezi telefonul catre Tariceanu) dar care ar fi putut intra in jocul lui Basescu. Promitandu-le ministere, functii si grade, “independenti” au inceput sa infloreasca pretutindeni, ca si cand s-ar fi desprimavarat dintr-o data. Generalul Oprea (“seful mafiei personale a lui Nastase – potrivit unei declaratii a lui Basescu”) a primit, pe buna-dreptate, ministerul Apararii si se pregateste sa fie uns de Basescu drept sef al unui nou partid prezidential – de stanga – care sa adune laolalta virtuozii traseismului politic. Modul in care a procedat Basescu pentru a-si “procura” o majoritate a fost, in esenta sa, nedemocratic, lipsit de orice principii, a vizat destabilizarea partidelor si a ridicat traseismul politic – pe care mai ieri il deplangea Basescu – la rang de  virtute.

Niciunul dintre numerosii intelectuali ai lui Basescu nu au gasit nimic de spus fata de aceste “miscari” prezidentiale.  Au practicat politica ochilor inchisi. Sau ne-au explicat, in unele ocazii, cat de nobil este sa fii manelist, si cum limba romana literara si-ar fi gasit implinirea in baladele trubadurilor cenusii.

Urmarile primelor 3 luni de mandat ale presedintelui Basescu nici nu erau greu de prevazut:

– accentuarea crizei economice

– initierea unor proteste de masa, care ameninta sa fie cele mai ample de dupa ’89

– violarea repetata a Constitutiei, care si-a atins apogeul prin una dintre ultimele ordonante de urgenta emise de Boc, ordonanta prin care chiar actul de justitie este suspendat, iar drepturile castigate in instanta sunt anulate sau esalonate pe 3 ani de zile.

Incheind nu pot decat sa le multumesc – si sunt convins ca nu numai eu, ci si Vania, Gabriela, Alexandru, Octa, Cristian si inca vreo cinci milioane –  celor care au avut teribilismul de a vota cu ochii larg inchisi!

26 thoughts on “Eyes wide shut

 1. Şi uite aşa, încet şi pe sărite trecem de la neocomunismul de după 1989 la ceea ce se numeşte neonazism. Cred că şi Hitler s-ar răscoli în mormânt, dacă ar avea unul.

 2. Udrea detine un minister “cheie” pentru ca ea detine “cheile” care il pun in miscare si il fac sa merga. Proiectele ei vorbesc de la sine.

 3. Personal o admir pe Elena Udrea pentru ambitie si putere. Indiferent de acuzatiile care i se aduc permanent in presa eu incerc sa analizez lucrurile stric din perspectiva actiunilor sale. Astfel am aflat despre proiectul sau ANL-Prima Casa si sincer cred ca multi politicieni si-ar dori sa se laude cu asemenea initiative. Bravo!

 4. Daca as putea face in asa fel incat la urmatoarele alegeri sa nu mearga NIMENI la vot(ca si asa nu avem ce alege), sa vad ce o sa se intample dupa.
  Oricum se pare ca poporul asta se ghideaza dupa principiul: “din toate relele, alegem raul cel mai mic”

 5. Fanatism? Deloc. Ma dezgusta politica si toti politicienii. Ce ma dezgusta mai tare este insa ipocrizia oamenilor de rand, care nu vor sa vada ca Romania a trecut printr-o evolutie, care se datoreaza si lui Traian Basescu.

  Daca ne uitam la televizor, vedem ca au fost arestati si PDL-isti. Cati PSD-isti au fost macar anchetati pe vremea lui Nastase? Romania merge inainte, chiar daca unii vor sa induca imaginea unei involutii.

  Iar cine se plange de “independenti” pur si simplu habar nu are cum functioneaza politica. Iar pe langa acest fapt, lasati alegatorii sa decida daca acei parlamentari au gresit sau nu, pentru ca lor si nu noua ne sunt datori “fripturistii”.

 6. @ Teonegura: cred ca ce-o sa urmeze de acum inainte o sa treaca si mai greu; da’ nu-i nimic, mai facem 2-3 imprumuturi de la FMI si “modernizam” tot ce-a mai ramas de modernizat in tara asta

 7. cu placere :D.
  La munca baaaaa! Nu la cersit salarii pe nimic. Afara toata lumea care paraziteaza sistemul. Invatatorii la 3 copii si directorii la 5 oameni.
  Mai iesiti din casa nu toata ziua cu ochii beliti la Antene si RTV, incoerentilor.
  Daca s-ar face alegeri din nou, dupa episodul flacara violet si scindarea PSD, arestarile de acolo etc, ar iesi Basescu cu 60% asa ca nu va mai bateti unii pe altii pe spate ca nu va ajuta mare lucru.
  Basescu e presedinte pe 5 ani.
  Atat am de spus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s