Proiectul Patriarhiei Ortodoxe Române, fluturat, ani de zile pe la televizoare şi prin presă, a început să prindă contur – adică i-a crescut, ca un fel de moţ, o fundaţie. Sutele de milioane de euro (400, mai precis, potrivit estimării iniţiale) de care este nevoie pentru construirea edificiului al cărui cel mai înalt turn va avea peste 100 de metri nu sunt altceva decât o cheltuială mai mult decât extravagantă pentru satisfacerea unor vanităţi care nu pot rivaliza decât acelea ale papilor şi episcopilor din Evul Mediu. Aceşti (deocamdată) 400 de milioane de euro – cu care s-ar putea plăti, de exemplu 14 000 de pensii a câte 1000 de lei timp de 10 ani de zile – vor fi obţinuţi, în parte de la bugetele locale, în parte de la bugetul statutului, în parte din donaţiile făcute bisericii, adică, în fiecare caz, din banii cetăţeanului român. Şi asta într-o perioadă în care românii trec prin cea mai gravă criză  economică de la revoluţie încoace, după mai bine de doi ani de recesiune, creşterea taxelor şi impozitelor, reducerea semnificativă a salariilor, etc. Patriarhul Daniel, în schimb, are o optică mai mult decât interesantă asupra chestiunii, fiind de părere că „în această perioadă grea, construcţia unei biserici este un semn de speranţă, etc.” deşi e destul de greu de înţeles despre a cui speranţă e vorba. Probabil a acelor „înalţi prelaţi” care îşi vor servi cafeaua la o înălţime de 60 de metri deasupra solului şi îşi vor savura îngheţata de fistic admirând formidabila panoramă a oraşului.

Totuşi, să păstrăm proporţiile şi să nu criticăm peste măsură. Dacă Marele Zid Chinezesc se vede din spaţiu, „Reprezentanții Patriarhiei Române și-au propus ca edificiul să poată fi văzut din orice colț al Bucureștiului și să adăpostească 5.000 de enoriași, iar dimensiunile impresionante ale lăcașului de cult, 120 de metri înălțime, 120 de metri lungime și 70 de metri lățime, pot garanta această propunere”.

Se ridică, în mod firesc, întrebarea? Cine are nevoie de acest proiect cu iz de ev mediu? Cine are nevoie de această Catedrală a Mântuirii Neamului? Există ceva dincolo de megalomania Bisericii Ortodoxe Române care, ca întotdeauna, este absolut desprinsă de nevoile imediate ale „enoriaşilor” şi îşi vede mai departe de bunăstarea ei, cu încrâncenarea unui jucător pe scena politică? Eu unul văd un singur răspuns la această întrebare: NU!

Mai mult decât atât, dintr-o perspectivă teologică şi filosofică, însuşi conceptul de mântuire a neamului este profund problematic. Căci mântuirea – pentru cei care cred, desigur – nu se produce în ceată, la kilogram şi pe clase sociale. Mântuirea este ceva profund personal, care n-are legătură cu apartenenţa la un neam sau la o rasă. Ideea de mântuire a neamului nu este mai mult decât un atavism, la fel ca şi ideea potrivit căreia, întreg poporul evreu ar fi vinovat pentru eternitate de vărsarea sângelui Răstignitului. Mântuirea neamului – o expresie goală, fără sens, care înghite însă sute de milioane de euro şi satisface vanitatea unei Biserici Române puse pe jecmăneala poporului român. O indulgenţă în valoare de 400 de milioane de euro.

10 thoughts on “Catedrala Mântuirii Banilor

  1. Pingback: Texte « Ioan Usca
  2. vezi tu, bazele Stiintei, Teologia savanta s-a(u) pus/ facut in Evul Mediu (ala cu ‘iz”); dar tu n-ai de unde sti, pt ca n-ai mai citit o Carte tocmai din..Evul MEDIU….

    lasa-ne!

  3. Draga John, foarte pertinent comentariul tau! Tradeaza mai ales o competenta aleasa in ale “stiintei teologice”. Cat despre chestia asta cu stiinta, daca teologia e o stinta, atunci Dumnezeu a fost pensionat inainte sa apuce Nietzsche sa-l declare mort.
    Te mai astept cu pareri la fel de “competitive”
    Cele bune,

  4. Poate ”John” are o teorie mai buna despre mantuire: cu cat un neam e mai mic valoric si moral, cu atat catedrala mantuirii lui trebuie sa fie mai mare! Nu-i asa, dear John?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s