Proiectul minier de la Rosia Montana, care ar urma sa distruga cateva mii de hectare de teren, sa conduca la defrisari semnificative si la schimbari de relief majore (sute de milioane de tone de roca vor fi explodate, conducand la disparitia catorva formatiuni muntoase din zona) va afecta nu numai romanii din zona Transilvaniei si Banatului dar si maghiarii care locuiesc, preponderent in aceeasi zona. Zeci de organizatii non-guvernamentale dintre care cele mai multe maghiare protesteaza vehement la adresa deciziilor luate la varf, de presedintele UDMR si actualul ministru al culturii K. Hunor.

Protestele lor valoreaza insa in fata ministrului care tocmai se pregateste sa-si puna semnatura pe unul dintre cele mai violente si periculoase acte de distrugere a patrimoniului cultural si a mediului in egala masura exact cat valoreaza o placuta bilingva ruginita: adica mai putin decat nimic. Desi pare mereu ingandurat de soarta maghiarilor din Romania si forteaza mereu, aici si acolo, tinuturi si regiuni maghiare sau secuiesti, cerand mereu tot felul de autonomii culturale si drepturi pentru minoritati, UDMR-ul dovedeste, prin proiectul Rosia Montana, ca, la fel ca si PD-ul, nu guverneaza decat pentru el insusi si nu este interesat de soarta maghiarilor din Romania decat de forma si pentru a-si creste capitalul politic.

Proiectul Rosia Montana inseamna, pe scurt, utilizarea a 13 mii de tone de cianuri pe an (adica de aproximativ 13 ori mai mult decat se utilizeaza in prezent in intreaga Europa). El va conduce, in timp, la crearea unui foarte pitoresc lac de acumulare, intins pe sute de hectare, si plin nu cu apa ci cu cianuri si metale grele. El va polua, in mod inevitabil, aerul din zona si, tot la fel de inevitabil, va contamina reteaua freatica de suprafata. Lacul nu va disparea de acolo nici in 20, nici in 50 de ani. Nici in 100. El va ramane mostenirea perpetua pe care scarbosul si viralul guvern PD-UDMR, care distruge Romania de cativa ani incoace sub pretextul modernizarii ei, o lasa romanilor si maghiarilor deopotriva. Tusa definitiva a tuningului de tara la care asistam tot mai socati, de vreo cativa ani. Darul lor de adio.

Pentru date si explicatii precise, cititi acest document.

4 thoughts on “UDMR-ul, Rosia Montana si modernizarea Romaniei

  1. Cat timp organizatiile nu isi schimba punctul de vedere tot degeaba. Ele nu vin cu solutii pentru ca membri lor fie din zona sau nu traiesc bine asa ca nu ii intereseaza de majoritate sau de patrimoniul de acolo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s