Adevăratele opere literare se scriu în secret, de către tineri geniali, însa într-atât de plictisiţi de viaţă şi revoltaţi împotriva societăţii de consum, a mediului academic degradat şi a inflaţiei de talente încât insista să nu treacă niciodată examenul de bacalaureat, pentru a putea fi artişti până la capăt. Pentru că adevărata operă de artă este aceea din care artistul, însuşindu-şi (sau, potrivit unora dintre ei, „însuşinduşi”) cu graţie strigătul lui Rimbaud „Je suis un autre”, se retrage constant, preferând, pe cât posibil anonimitatea. Este drept că, nu în puţine rânduri, arta autorilor necunoscuţi de la bacalaureat trece mai curând drept artă naivă. Aflăm într-un rând, şi deloc fără uimire, că „textul citat aparţine speciei literare a basmului deoarece scrisul este unul moale, în tonuri calde”. Un altul, argumentând în acelaşi sens, găseşte că „această operă aparţine speciei literare [a basmului – n. red.] deoarece în operă sunt feciori de împărat, boieri, chiar şi feţi-frumoşi, ceea ce în lumea reală nu mai sunt”. Observaţia pare, într-adevăr, a nu putea fi decât cu dificultate contrazisă, şi numai tot de unul dintre artiştii necunoscuţi care transformă primăvara într-un fel de anotimp al basmului, asigurându-ne de profunda înrudire dintre regnurile vegetal şi animal. „Primăvara – ni se spune – înverzesc toate vieţuitoarele”. Observaţia se opreşte aici, ca şi când artistul însuşi ar fi avut nevoie de un repaus momentan, pentru a-şi savura propria reuşită, însă dacă ar fi continuat am fi avut în mod cert ocazia să aflăm că tot primăvara plantelor le înmugureşte blana.

O idee heideggeriană reluată adeseori în lucrări de specialitate de pe la noi este aceea că un creator de operă de artă are un acces privilegiat la realitate pe care este capabil să ţi-l împărtăşească prin creaţia sa. Regândind din temelii normele gramaticale ale limbii române, un autor anonim ne asigură că ar putea face acest lucru, deşi pare a-i lipsi totuşi determinarea: „Eu vaş descrie un tablou din natură deoarece să vedeţi cum arată natura”. Din păcate, până la următoarea sesiune de bacalaureat, nu ne rămâne decât să suportăm frisoanele mistuitoare ale aşteptării ca artistul să-şi ţină promisiunea, şi să sperăm că nici de această dată nu se va lăsa tentat de josnicia unei note de trecere.

S-au scris lucruri mari despre cei patru clasici ai literaturii române, s-au produs observaţii critice de o acuitate fără precedent, în faţa căreia marii critici literari ai naţinunii ăsteia, morţi sau vii sau între ele ar păli. Din păcate însă, pentru că ele nu vor fi niciodată culese în volume, aşa cum ar merita, va trebui să ne mulţumim cu toţii cu acest spectacol efemer dar fermecător care face din examenul de bacalaureat din România postmodernă o adevărată expoziţie de genii.

9 thoughts on “O perspectiva inedita asupra examenului de bacalaureat de anul acesta

 1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
  Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
  Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
  1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
  2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
  3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
  Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe acesata pagina vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
  Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
  Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

 2. voi scoate, poate, în volum comentariile furioase ale copiilor care nimeresc la bășcălioasele mele compuneri. cel mai recent comentariu: bă, dă-ți foc! 😆

 3. Paul, eu as citi un volum antologic cu variatiuni pe aceasta tema n.b. e corectusche “perle” 🙂 , acum serios, cred ca ar fi o antologie pe care as urmari-o volum, dupa volum, dupa volum…

  in sensul ca sunt chiar “stoarse” din eul lor, si nu cosmetizate dupa x-ulescu y-culescu, dupa trend, dupa rime incetatzenite, asa deci, de auzi de un asemenea proiect, e musai sa stiu si eu 🙂

  toate cele bune dinspre un eu care… 🙂 deci trebuie sa ma laud musai, am luat 6 la primul meu examen, care era care era, cam cum e si astazi adica la limba romana si bine… cred ca am inceput cu foarte multe balarii… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s