Boicotarea referendumului, refuzul de a participa la vot in conditiile in care scrutinul este validat numai cu conditia unei participarii majoritare a populatiei, nu este numai un gest antidemocratic si opus valorilor europene asumate prin Conventia de la Venetia; ci este un gest de dispret fata de cei care voteaza.

Fiecare individ care, de aceasta data, nu se duce la vot, o face pentru ca votul fiecarui individ care voteaza sa nu conteze. Iar acest gest de dispret civic – si, in esenta, politic – emana dintr-un elitism fals, care asuma ca “intelectualii” – adica cei care se pricep la epopeea lui Ghilgames, la Razboiul Celor Doua Roze sau sunt specialisti in drept penal – sunt superiori omului de rand si, in consecinta, votul lor este mai important decat al celorlalti.

Boicotarea referendumului are semnificatia desconsiderarii celorlalti si, prin aceasta, a pluralitatii. Cel care refuza sa voteze o face dintr-un soi de egoism, evitand ca optiunea lui sa intre in confruntarea fireasca a urnelor, considerand ca numai optiunea lui conteaza si desconsiderand optiunea celorlalti. Boicotarea referendumului intr-o tara aflata in UE este cel mai grav gest anti-democratic dintre toate actiunile care au adus atingere democratiei in ultimii 20 de ani si nu este in spiritul Constitutiei Romaniei sau al deciziei Curtii Constitutionale.

3 thoughts on “Despre boicotarea referendumului

  1. E putin exagerat sa spun ca Hitler a castigat democratic?
    Si ti se pare normal cum Antonescu si Ponta au schimbat regulile jocului pentru a profita de momentul politic actual?
    Eu cred ca lui Antonescu ii este frica de alegerile din 2013 la presedintia tarii. Ii este frica pentru ca intr-un an de guvernare USL o vor da chix de nenumarate ori, ii este frica si de cei care au cerut demisia guvernului si a presedintelui la inceputul anului si care i-au alungat pe USL-isti de la acele proteste.
    Nu i-au partea nimanui, dar in mod cert (pentru mine) nu au procedat corect si deci nu merita (niciunul) ceva mai bun decat sunt ei acum!

  2. In primul rind a avut un sens de furt! Un furt cu premeditare. Unii isi fura vecinii, prietenii, isi fura si parintii, si-ar fuar si umbrele… Nu se mai poate asa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s