Întrebarea daca viata merita sau nu sa fie traita – varful de lance al existentialismului francez – este o falsa intrebare; caci simplul fapt de a pune intrebarea, de a cauta o rezolvare a sa, se constituie intotdeauna deja intr-un raspuns; a ridica aceasta intrebare inseamna a face o minima investitie, a iesi din indiferenta, a monstra, a arata ca viata merita sa fie traita.

In acelasi fel, nici actul sinuciderii nu atesta decat pentru valoarea absoluta a vietii. Nu spunem oare, atunci cand pretuim foarte mult un lucru sau un om, ca suntem gata sa murim pentru el? A te sinucide inseamna a fi gata sa-ti dai viata pentru viata. Acesta este un caz straniu – singurul dupa stiinta mea – in care logica vietii e mai tare (dialectic) decat logica mortii. Sa nu ne asteptam insa sa gasim o miza sau un scop al vietii in afara ei. Viata merita sa fie traita pentru ca merita sa fie traita. Sensul vietii este viata insasi. Aici se termina toate discutiile despre viata de apoi si despre divinitate. Caci a le purta inseamna a nu intelge miza acestei vieti, a ramane la nivelul unei intrebari false, intotdeauna tardive in raport cu raspunsul.

3 thoughts on “Da, merita

  1. Lasând la o parte jocul ideilor filozofice, ma cutremur ori de cate ori aud despre câte o cunostinta care este internata cu grave depresii si mereu ma întreb, oare cum este posibil?! Viata ne ofera atâtea motive de a o trai din plin! Pe lânga multele bucurii si frumuseti, este drept ca viata implica si responsabilitati sau obligatii – acestea însa nu ne storc de puteri ci dimpotriva, ne ofera energie si puterea necesara de a învinge obstacolele si de a ne testa si împinge limitele. Este doar o chestiune de perceptie, de vointa si as îndrazni sa spun – chiar si de exercitiu.

  2. o poziţie dreaptă/ verticală, ca viaţa însăşi, care este mereu un urcuş, chiar dacă omul este predispus să vadă numai rostogolirea, căderea, abisul.
    citit cu plăcere.

  3. Da, asa ar trebui sa fie…Uneori insa povara de a trai, de a-ti asuma alegeri si, in unele cazuri, esecul lor, poate deveni prea mare…e ingrozitor, dar se poate intampla…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s