Mai incredibil decât frumuseţea cozii unui păun mi se pare faptul că noi o considerăm frumoasă. Căci milioanele sau zecile de milioane de ani de evoluţie, care au ţesut neîntrerupt la acea coadă, nu ne-au avut în vedere pe noi. Coada de păun ni se pare frumoasă pentru că, în fond, avem aceleaşi gusturi ca păuniţa. Doar că ceea ce pentru ea este un spectacol cu miză exclusiv sexuală – şi erotică, în măsura în care avem de a face cu un ritual de seducere –, pentru noi este un spectacol estetic. Ce poate fi mai straniu de atât? Deci iată dilema: oare la originea frumosului estetic este, la limită, plăcerea sexual-erotică, plăcerea de a fi captivat-sedus? Şi oare nu de aceea este frumosul atât de important pentru Platon, adică tocmai datorită capacităţii sale de a seduce, de a te duce, din lumea asta, în cealaltă? Ia să-l aud acum pe Toma daca tot o mai ţine una şi bună cu: integritas, proportio şi claritas…

4 thoughts on “Coada de păun…

  1. ”Deci iată dilema: oare la originea frumosului estetic este, la limită, plăcerea sexual-erotică, plăcerea de a fi captivat-sedus?”

    Paul, interesanta observatie… Noroc cu ”la limită” acela, căci altfel aș fi crezut că la originea dorului de a admira cerul cu stelele lui, ar sta, Doamne apără și păzește, visul tinerelor fecioare de a întâlni, odată, un luceafăr! :)))))))))))

  2. Iulia, n-ar fi deloc exclus sa fie asa… 🙂 Desi cred ca acolo e vorba, mai curand, despre sublim, nu despre frumos (iti recomand capitolele din Kant unde se face distinctia asta! Sint absolut superbe)

  3. primul receptor e cel care are prioritate în alegere și seducție: ochiul. Apoi, dacă și celelalte simțuri sunt fascinate de ceea ec receptează, efectul este garantat. Că degeaba vezi o fată cu un trup și un chip perfecte dacă vocea este una baritonală ori olfactiv, te dezgustă apropierea de ea. Părerea mea ? Da, baza seducției este frumosul !

  4. frumosul nu poate fi în afara senzualului. aşa că, da, există o dualitate erotic-estetic. una o generează pe cealaltă. nu-i aşa că oamenii care iubesc sunt mai frumoşi?!

    îmi plac textele tale de meditaţie. au un liric personal şi tot la fel de general. ele dăruiesc pentru a atrage. au un magnetism discret. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s